Houten ramen

Je eigen huis is een kostbaar bezit. Het uiterlijk van je woning wordt vooral bepaald door je gevel en je ramen. Die ramen zal je dan ook om de zoveel jaar moeten bijhouden wanneer je wil dat jouw woning er goed blijft uitzien. Tijdens het onderhoud van hun houten ramen komen sommige woningbezitters er achter dat er sprake is van houtrot in hun ramen. De ramen zitten losser in hun sponningen, en het hout vertoont zachte plekken. Met een beetje pech zitten er ook kieren in de hoeken van de ramen waar de tocht doorheen trekt. Je hebt in dat geval de veroorzaker van jouw hoge stookkosten te pakken.

Oude kozijnen en ramen, in combinatie met enkel glas, zijn een behoorlijke kostenpost in jouw huis. Je doet veel moeite om je woning warm te stoken, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je voor de vogeltjes aan het stoken bent.
Er zal weinig anders opzitten dan investeren in nieuwe ramen. De keuze uit materialen is dan opeens heel divers. Had je vroeger enkel de keus uit houten ramen, tegenwoordig kan je kiezen voor meerdere soorten ramen. Kunststof en aluminium zijn onderhoudsvriendelijker, maar ze missen vaak de warme uitstraling van een houten raam. Het is dan ook niet vreemd dat veel woningbezitters toch weer kiezen voor de charme van houten ramen. Voordat je overgaat tot de aanschaf van nieuwe houten ramen wil je natuurlijk graag weten hoeveel je hiervoor kwijt zal zijn. Daarom hebben we een aantal prijzen van houten ramen voor je op een rijtje gezet.

Wat is de prijs van nieuwe houten ramen

Houten ramen zijn er in een aantal soorten en maten. Bij iedere soort raam horen eigen prijzen. De prijzen die we hieronder gaan noemen zijn dan ook een indicatie. We noemen je de prijs van de ramen inclusief levering en BTW, maar exclusief de montage.

Houten raam Oppervlakte van het raam Totaalprijs inclusief levering, BTW en HR++ isolatieglas
Vast raam
Vast raam 1000 bij 1000 mm Tussen 170 en 260 euro
Vast raam 1500 bij 1200 mm Tussen 250 en 330 euro
Vast raam 2000 bij 1500 mm Tussen 440 en 540 euro
Draai-kiepraam
Draai-kiepraam 1000 bij 1000 mm Tussen 270 en 370 euro
Draai-kiepraam 1500 bij 1200 mm Tussen 380 en 470 euro
Draai-kiepraam 2000 bij 1500 mm Tussen 520 en 630 euro
valraam
Valraam 1000 bij 1000 mm Tussen 120 en 150 euro
Valraam 1500 bij 1200 mm Tussen 230 en 330 euro
Valraam 2000 bij 1500 mm Tussen 320 en 440 euro
Schuifraam
Schuifraam 1000 bij 1000 mm Tussen 850 en 930 euro
Schuifraam 1500 bij 1200 mm Tussen 1020 en 1140 euro
Schuifraam 2000 bij 1500 mm Tussen 1140 en 1200 euro

 

De kosten van deze ramen uit het prijsvoorbeeld zijn dus exclusief de kosten van het plaatsen. Wanneer je kiest voor ramen inclusief het plaatsen mag je het totale kostenplaatje met twee vermenigvuldigen. De verdeling is namelijk fifty-fifty.

Hoe is de prijs van houten ramen opgebouwd

De prijs van houten ramen is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je jouw ramen bestelt. We zetten die keuzes voor je op

een rijtje

.

  • Keuze 1: welke kleur kies je. Vaak zitten ramen wanneer ze worden opgeleverd standaard in de grondverf. Jij kan je ramen dan zelf schilderen in de kleur die bij jouw woning past. Je kan ook kiezen om je ramen gelijk in een RAL kleur geschilderd te laten afleveren. De kosten van dat schilderen of spuiten komen dan voor jouw eigen rekening.
  • Keuze 2: hardhout of zachthout. Ramen van hardhout zijn duurder dan ramen van zachthout. Je bent voor een raam al snel 10 tot 50 euro meer kwijt voor een raam van hardhout. De voordelen zijn echter legio. De levensduur van een hardhouten raam is nou eenmaal veel langer. Je hebt tot wel 75 jaar plezier van hardhouten ramen; een raam van zachthout zal tot 25 jaar meegaan. Hardhout biedt meer weerstand tegen de weersomstandigheden. Wanneer je echter met regelmaat je ramen wil aanpassen of schilderen is zachthout weer een betere keuze.
  • Keuze 3: Kies je voor extra isolatie. Jij stookt niet graag voor de vogeltjes, en daarom is het een verstandig besluit om isolatieglas in je nieuwe ramen te laten plaatsen. HR++ glas zit standaard bij de bovenstaande ramen inbegrepen. Deze ramen zullen in de aanschaf wat duurder zijn dan enkel glas, maar deze aanschaf verdient zichzelf in de loop der jaren weer terug. De kosten van dit HR++ glas zijn bij het plaatsen in houten ramen ongeveer 50 tot 80 euro per vierkante meter.
  • Keuze 4: Denk aan het onderhoud. Veel mensen kiezen voor kunststof ramen omdat ze denken dat de kosten voor hout te hoog zullen zijn. In werkelijkheid ben je over een periode van 30 jaar in totaal 570 euro per vierkante meter aan het onderhoud kwijt. Dat is dus 19 euro per vierkante meter per jaar; een bedrag wat nog te overzien valt.

Handige besparingstips

Nieuwe houten ramen zijn een behoorlijke uitgave. Het is dan ook heel goed om te weten dat je eenvoudig kan besparen op de aanschaf van je nieuwe houten ramen. We geven je een paar handige besparingstips.

  • Premies en subsidies. Op de aanschaf en het plaatsen van nieuwe houten ramen kan je premies en subsidies aanvragen. Zo heb je de Renovatiepremie. Deze is van toepassing op alle woningen die ouder zijn dan 25 jaar. Wanneer je maximaal 15000 euro investeert krijg je een premie tot wel 40 procent.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Wanneer je nieuwe houten ramen gaat kopen wil je natuurlijk niet teveel betalen. Daarom is het altijd een goed idee om offertes op te vragen. Met één druk op de onderstaande button ontvang je vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox waarna jij kan gaan kiezen welke leverancier voor jou de aantrekkelijkste is. Je bespaart in één muisklik tot wel 40 procent op je totale factuur.

 

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per PVC specialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale raamspecialisten en kies de beste deal!