Kosten ramen plaatsen

Op het moment dat jij steeds vaker het gevoel krijgt dat je voor de vogeltjes stookt is het goed om eens te gaan kijken naar de manier waarop jouw woning is geïsoleerd. We bedoelen dan niet het isolatiemateriaal in je muren, maar de ramen waar je dagelijks door heen kijkt. Ramen werden in het verleden opgeleverd met enkel glas. Bovendien komt het nogal eens voor dat in de loop der jaren je kozijnen zijn verouderd, en tocht doorlaten op de naden en langs het glas zelf. Op dat moment zal je een keuze moeten maken; blijf je stoken voor de vogeltjes en woon je in een onaangenaam koud huis, of koop je nieuwe ramen. De keuze zal heel snel gemaakt zijn.

Wanneer jij daarvoor naar een kozijnenleverancier gaat zal je echter al snel van een koude kermis thuis komen; kozijnen van de kozijnenhandelaar zijn enorm kostbaar omdat ze op maat moeten worden gemaakt. Wanneer jouw woning beschikt over ramen die in een standaard maat zijn uitgevoerd kan je dus net zo goed naar de bouwmarkt gaan. Een winkel als Brico, Karwei, Formido of Gamma zal zeker een ruim assortiment nieuwe ramen hebben die jij – al dan niet op bestelling – bij jou thuis kan laten afleveren. Wanneer je dan ook nog wacht op een interessante kortingsactie koop jij nieuwe ramen voor een heel aantrekkelijke prijs. Je zal ze daarna alleen nog moeten laten plaatsen in jouw woning. Wanneer jij je nieuwe ramen al in huis hebt wil je ze waarschijnlijk graag laten zetten. Je huurt in dit geval een aannemer of timmerman in die deze klus voor jou kan komen klaren. We gaan je nu een indicatie geven van de prijs van het plaatsen van nieuwe ramen.

Welk prijskaartje hangt er aan het plaatsen van nieuwe ramen

Wanneer je een aannemer laat komen om nieuwe ramen met waarschijnlijk ook nieuwe kozijnen te plaatsen, dan zal deze voor jou een inschatting maken op basis van een uurtarief. De meeste aannemers berekenen een uurloon voor het vervangen van een raam van 40 euro exclusief BTW. Je gaat dan uit van een eenvoudig klein kozijn van 60 bij 80 centimeter wat door één man kan worden gezet. Is er meer mankracht nodig omdat een kozijn te groot is om door één man te plaatsen, dan kan de prijs zomaar verdubbelen of het drievoudige worden.

Welke klus Welke kosten
Vervangen kozijn 60 bij 80 centimeter 45 euro

 

We snappen dat bovenstaand tarief je waarschijnlijk wat afschrikt. Daarom geven we je een paar manieren om alvast iets van de kosten af te halen:

 • Als je handig bent. Ben je redelijk handig aangelegd en ben je in staat om je oude kozijnen en/of ramen te verwijderen, dan hoeft de aannemer dit niet meer te doen. Hij zal dan direct aan het werk kunnen gaan. Deze uren ben je alvast niet meer kwijt aan arbeidsloon.
 • Doe een deel zelf. De aannemer zal bij zijn tarief ook incalculeren dat hij zelf de oude materialen naar de gemeentewerf rijdt. Wanneer jij over de middelen zoals een aanhangwagen of een busje beschikt om dit zelf te doen hoeven deze kosten niet meer voor jouw rekening te komen.

Hoe is het bovenstaande tarief opgebouwd

Voor het bovenstaande tarief is rekening gehouden met een aantal factoren. De prijs die jij in totaal aan de aannemer betaalt is bepaald door keuzes die jij maakt wanneer je nieuwe ramen laat plaatsen. We zetten die keuzes voor je op een rijtje.

 • Keuze 1: Welke meerkosten kies je.
 • Laat jij ook het glas direct plaatsen of doe je dit naderhand zelf.
 • Komt er kitwerk aan te pas of doe je dit zelf.
 • Kies je voor afwerking van de randen.
 • Laat je direct een nieuwe vensterbank plaatsen. Vaak zit dit bij het kozijn in als onderdeel, maar een aannemer kan ook zelf een vensterbank maken. Hij zal dan de materialen berekenen die hij hiervoor heeft gebruikt.
 • Laat je een raamdorpel plaatsen
 • Laat je de muur waar het kozijn in is gezet direct bijwerken. Een kozijn wat nieuw is gezet zorgt vaak voor beschadigingen aan het stukwerk, schilderwerk of behang in je huis. Je kan kiezen om deze schade zelf te herstellen, maar ook om de aannemer dit werk te laten doen.
 • Keuze 2: moet de aannemer eigen stellages meenemen. Wanneer een aannemer een bouwsteiger nodig heeft zal hij deze doorgaans moeten huren en die huur berekent hij dan weer op zijn beurt door aan jou. Heb jij zelf de beschikking over een bouwsteiger dan hoeft de aannemer deze kosten niet te maken.
 • Keuze 3: Huur je de aannemer in op basis van losse uren of op een totaalprijs. Wanneer je een aannemer inhuurt loop je altijd een zeker risico. De meeste aannemers werken constant door en pauzeren slechts een paar keer tijdens het werk. Sommigen lopen echter in de uren dat jij ze inhuurt te bellen en veel rookpauzes in te lassen. Wanneer jij samenwerkt met een aannemer die je niet kent is het wellicht goed om een totaalprijs af te spreken. Op deze manier weet je heel zeker dat je naderhand geen onverwachte verrassingen op de factuur aantreft.

Besparingstips

Een aannemer inhuren voor het plaatsen van je nieuwe ramen is een dure aangelegenheid. We geven je dan ook een paar praktische besparingstips

 • Ga voor kwantumkorting. Hebben jouw buren een soortgelijke situatie of is er iets waardoor zij ook een aannemer nodig hebben; bestel er dan samen één en ga voor kwantumkorting. De aannemer hoeft immers slechts één keer voor te rijden, kan efficiënter doorwerken en hoeft ook bouwsteigers maar één keer te huren en op te bouwen.
 • Vraag offertes op.

Offertes eenvoudig opvragen

Offertes opvragen is de goedkoopste manier van besparen op de kosten van een aannemer. Met één klik op onderstaande button vraag je in één keer meerdere offertes vrijblijvend op. Op deze manier zie jij in één oogopslag welke aannemer voor jou de aantrekkelijkste is. Je kan tot wel 30 procent besparen.

 

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per PVC specialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale raamspecialisten en kies de beste deal!