Premies & subsidies ramen

Wanneer je in en huis woont dat al wat ouder is, geniet je dagelijks van een woning die karakter uitstraalt. Je woont in een buurt met allemaal al wat oudere huizen, en dat biedt jou meer gezelligheid dan een nieuwbouwwijk. Wonen in een al wat ouder huis is dan ook een keuze die steeds meer mensen bewust maken. Oudere woningen hebben een doorleefd karakter en dat heeft zijn charme. Er kleven helaas ook een aantal nadelen aan een oudere woning. Zo merk je waarschijnlijk regelmatig op dat je enorm veel moet stoken in de wintermaanden om jouw woning goed warm te krijgen. De warmte die je genereert in je huis lijkt gelijk weer te vertrekken; het is een soort dweilen met de kraan open. Veel woningbezitters van zo’n huis dat al wat ouder is kijken maandelijks vertwijfeld naar hun bankafschrift. Het voorschot wat ze maandelijks aan het energiebedrijf moeten betalen is namelijk enorm hoog. Het is, kortom, de hoogste tijd om wat te doen aan die veel te hoge energierekening.
In deze tijd kiezen veel mensen dan ook voor dubbele beglazing, vaak gecombineerdmet nieuwe ramen en/of kozijnen. Dubbel glas heeft namelijk het voordeel dat je veel minder hard hoeft te stoken om je huis warm te krijgen; de CO2 uitstoot van jouw woning wordt dan ook direct veel minder.

Premies en subsidies namens de netbeheerder

Op het moment dat jij besluit om hoogrendementsbeglazing, het zogeheten HR++ glas, in je kozijnen te laten plaatsen kom je in aanmerking voor een premie van de Netbeheerder. Hieraan is één eis verbonden; het huis waarin je woont moet voor 2006 zijn aangesloten op het energienetwerk. De premies van de netbeheerder zijn de premie voor hoogrendementsglas en de combinatiepremie van de netbeheerder voor gelijktijdige investering in raamvervanging en muurisolatie.

Deze twee soorten zullen we kort toelichten

  • Premie voor hoogrendementsglas. Wanneer jij kiest om de werkzaamheden door een aannemer te laten uitvoeren kan je een premie krijgen van de netbeheerder van 12 of 15 euro per vierkante meter.
  • Combinatiepremie voor gelijktijdige investering in raamvervanging en muurisolatie. Laat je ook het schrijnwerk vervangen samen met je ramen, dus wanneer je niet alleen investeert in nieuw glas, en tegelijkertijd de muren laat isoleren waar de ramen in zitten, krijg je een hogere premie voor je ramen. Deze premie kan oplopen van 48 euro tot 60 euro per vierkante meter.

Subsidies namens de overheid

De overheid moet streven naar bepaalde milieunormen waarbij huishoudens een lagere CO2 uitstoot hebben. Wanneer jij kiest voor nieuwe ramen met HR++ glas is de CO2 uitstoot vanuit je ramen en vanuit je ketel veel minder hoog.

  • Op het moment dat jouw woning al meer dan 25 jaar oud is krijg je dan ook een zogeheten renovatiepremie. Jouw investering komt in aanmerking voor deze renovatiepremie. Er wordt echter wel gekeken naar jouw inkomenssituatie. Je inkomen mag niet hoger zijn dan 30.000 euro op jaarbasis. Deze premie krijg je wanneer je zowel het glas als het schrijnwerk vervangt. Je zal dus nieuwe ramen en nieuw glas moeten kopen.
  • Wanneer je kleinere investeringen doet in je woning kan het zijn dat je in aanmerking komt voor de verbeteringspremie, wanneer je zowel het glas als het schrijnwerk van je woning laat vervangen. Ook deze verbeteringspremie hangt af van je inkomenssituatie.
  • Premies van de lokale gemeente. Dan zijn er tot slot ook nog gemeentes die premies geven wanneer jij hoogrendementsglas laat plaatsen in je woning. Je kan navragen bij jouw gemeente of deze subsidieregeling van toepassing is voor jouw situatie.

Aandachtspunten bij het kopen van nieuwe ramen en nieuw glas

Nieuw glas en nieuw schrijnwerk zijn samen een behoorlijke investering. Wij snappen ook dat niet iedereen een dergelijk bedrag achter de hand heeft om te kunnen uitgeven aan nieuwe ramen en nieuw HR++ glas. Daarom zijn er een paar aandachtspunten voor jou.

  • Je verdient je investering weer terug. Nieuwe ramen en HR++ glas zijn geen uitgave waarvan je nooit meer wat terug ziet, maar een investering. Jij gaat vanaf het moment dat je nieuwe ramen en HR++ glas hebt gekocht veel minder betalen aan je energieleverancier. Deze maandelijkse betaling die je als voorschot moet doen wordt dus direct lager wanneer jij bij je energieleverancier aangeeft dat je hoogrendementsglas hebt laten plaatsen in je woning. Met een aantal jaren, verdien jij je investering op die manier weer terug. Jouw voordeel kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.
  • Een lening voor energiebesparing. Op het moment dat jij niet het bedrag in huis hebt om nieuwe ramen en hoogrendementsbeglazing te kopen, maar wel wil overgaan tot de aanschaf hiervan heeft de Belgische overheid voor jou de mogelijkheid om een lening voor energiebesparing af te sluiten. Je betaalt in dat geval jouw investering in maandelijkse termijnen, en deze leningen hebben doorgaans een aantrekkelijk laag rentepercentage.
  • Welke ramen kies je. Nieuwe ramen met HR++ glas aanschaffen is een kostbare investering. Het is dan ook goed om je eerst te oriënteren voordat je overgaat tot de aanschaf van nieuwe ramen en hoogrendementsglas. Je kan bijvoorbeeld eerst kijken welk materiaal schrijnwerk je wil gaan kopen. Je hebt de keuze uit PVC, wat een duurzame en goedkope keuze is, hout, aluminium en staal. De laatste twee oplossingen zijn iets duurder maar ze zullen dan ook levenslang meegaan in jouw woning.

Vraag offertes op

Wanneer jij plannen hebt om nieuwe ramen en hoogrendementsglas te gaan kopen is het een goed idee om offertes op te vragen. Op deze manier weet je zeker dat jij nooit teveel zal betalen. Met één klik op de onderstaande button vraag je deze offertes eenvoudig en vrijblijvend op. Je kan snel besparen en tot wel 40 procent goedkoper uit zijn.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

Omdat het om maatwerk gaat kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen per PVC specialist. Bespaar jezelf tijd en geld. Ontvang gratis & vrijblijvend tot 6 offertes van lokale raamspecialisten en kies de beste deal!